Vlinderorchideeën, echte diva’s!

Vlinderorchideeën, echte diva’s!

Met haar uitbundige bloei is de Vlinderorchidee ofwel Phalaenopsis een rasechte aandachttrekker. Een diva, met diva streken. Ze houdt er bijvoorbeeld niet van om haar wortels vuil te maken aan gewone aarde. Met luchtige orchideeëngrond is ze veel gelukkiger, omdat ze luchtwortels heeft. In (sub)tropische bossen was ze gewend zich vast te klampen aan elke stoere stronk in haar buurt!

Verzorging van de orchidee

Vlinderorchideeën houden van een lichte plek, maar niet van de volle zon. Zet ze dus niet vlak achter een raam op het zuiden. Daar kan het erg heet worden. Zet haar liever iets verder van het raam af. Gewone kamertemperaturen – 18-22 °C – voldoen prima. Ook een gewone luchtvochtigheid – 40-50% – is goed genoeg. Geef maximaal eenmaal in de week (of eenmaal per negen dagen) matig water. Geef pas opnieuw water als de grond bijna droog aanvoelt. Giet doorsijpelend, overtollig water af. Vlinderorchideeën hebben een hekel aan langdurig natte voeten. Ze hebben ook maar weinig orchideeënvoeding nodig.


Lang plezier van de bloemtrossen

Vlinderorchideeën kunnen steeds nieuwe bloeitakken vormen. Elke bloemtak kan gemiddeld wel twee tot drie maanden blijven bloeien! Deze orchideeën vormen per jaar een of twee grote, vlezige en dikke, groene bladeren. Die blijven heel lang aan de plant, maar vallen wel een keer af. Als dat gebeurt, is dat een teken dat je Vlinderorchidee toe is aan een schoonheidsslaap. Zet haar wat koeler weg en geef matig water tot ze weer nieuwe bloeistengels vormt vanuit de oksels van de bladeren. Dan weer lichter zetten. Al die tijd wel gewoon matig water blijven geven. Voor en na de rustperiode verwen je haar om de week met orchideeënvoeding.

Orchidee op leeftijd?

Een keer in de drie jaar wil jouw Vlinderorchidee wat nieuwe grond en een grotere pot. Doe dat dan in verse, ruige orchideeëngrond. Dit bestaat voor het grootste deel uit boomschors en hoogwaardige turfstrooisel. Dat bootst hun natuurlijke habitat het beste na. Is jouw Vlinderorchidee uitgebloeid maar is de steel nog groen? Probeer haar opnieuw in de bloei te krijgen. Je knipt daarvoor de steel af vanaf het derde oog (van onderaf geteld). Ogen zijn de verdikkingen langs de steel. Ook met een mooie orchideeënschaal, met ruimte voor haar luchtwortels, geef je haar een welkome verjongingskuur!

TIP

Vlinderorchideeën doen het prima in normale omstandigheden in je woonruimte. Maar als de lucht er heel droog is – minder dan 40% op de hygrometer – kunnen jonge bloeiknopjes uitdrogen. Voorkom dat door je orchidee zo nu en dan een fijne neveldouche te geven. Eens een diva, altijd een diva!

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Triple Beauty

Op een speelse manier combineert de elegante Triple Beauty drie vaste planten en grassen in één pot.

 

Speelse harmonie

De planten en grassen van de Triple Beauty hebben verschillende hoogtes en matchende kleurschakeringen, waardoor het geheel er heel harmonieus uitziet en tegelijkertijd lekker los overkomt. De drie planten komen er mooi in uit en met opvallende kleuren als roze, lichtgroen en oranje stelen ze de show op...

Lees meer...
duurzaam tuinieren
Ontdek nuttige bodemdieren in jouw tuin! 

Vanaf 20 september tot en met 7 oktober staat er een bijzondere actie op de planning, met de focus op de fascinerende wereld van bodemdieren! In samenwerking met Velt en Tuinbranche Nederland zetten we nuttige bodemdieren in de spotlights. We willen jou als tuinliefhebber laten zien hoe belangrijk deze kleine tuinhelpers zijn voor een gezonde bodem en prachtige planten. En jij kunt zelf ook meedoen!

Lees meer...
Laagblijvend siergras

Wuivende siergrassen vormen een mooie toevoeging aan de planten in je tuin of op je balkon. Laagblijvend lampenpoetsersgras domineert niet, maar past met zijn zachte pluimen en smal blad makkelijk bij de andere planten. Probeer het effect uit en geniet het hele jaar door van deze sfeermaker.

Voor de sier 

Pennisetum alopecuroides 'Hameln' is een laagblijvend siergras met opgaande groei, smal blad en volle, zachte aren die sierli...

Lees meer...