Varens: Woonplanten van de maand februari

Varens: Woonplanten van de maand februari

Varens en hun verhaal

Van bossig tot gestileerd en van donkergroen tot zilverachtig grijsgroen, varens kennen vele vormen  waarvan het blad onderling ook nog eens verschilt. De een heeft krullen, de ander meer veren en een derde doet helemaal niet aan franjes. Samen vormen ze een aantrekkelijke groene groep planten die past in de groeiende belangstelling voor botanische elementen en verzamelingen in huis. Als extraatje helpen varens de lucht in huis gezond te houden. 

Herkomst 

Varens behoren tot de oudste planten ter wereld. Er zijn fossiele resten gevonden van zo'n 420 miljoen jaar oud en lange tijd waren (boom)varens de meest voorkomende planten op het aardoppervlak. Steenkoollagen zijn onder andere opgebouwd uit afgestorven resten van varens. Er zijn zo'n 10.000 verschillende soorten die overal in vochtige streken groeien. Alleen in woestijnen en locaties met eeuwige sneeuw ontbreken varens in het landschap. De varens die als woonplant worden ingezet, komen uit tropische en subtropische streken. 

Sporenplant

Varens vermeerderen zich door middel van sporen. Sporendoosjes bevinden zich meestal aan de onderzijde van het blad: langs nerven, bladranden, aan het einde van het blad of verspreid. Als de sporendoosjes rijp zijn, springen ze open en vallen de sporen op vochtige plekken waar varens van nature groeien.

Assortiment 

De populairste varens als woonplant zijn hertshoorn (Platycerium), nestvaren (Asplenium), apepootje (Davallia), blauwvaren (Phlebodium), venushaar (Adiantum), ijzervaren (Cyrtomium), vleugelvaren (Pteris) en Pellaea (dubbeltjesvaren) en de bekende krulvaren (Neprolepis). Soorten met harder en stugger blad zijn makkelijker in de verzorging omdat ze iets minder vocht verdampen. Bij uitstek geschikt om als hangvaren in te zetten zijn nestvaren en hertshoorn.

Verzorgingstips

  • Varens staan graag licht, maar niet in de volle zon. 
  • Geef geen water in het hart, maar op de aarde en zorg dat de kluit altijd vochtig is. 
  • Varens doen het goed op een plek met een hoge luchtvochtigheidsgraad zoals de keuken en de badkamer. 
  • Komt de varen in een ruimte met droge lucht terecht, zet de sierpot dan in een mooie schaal met water, dat om de plant kan verdampen. 
  • In het groeiseizoen om de 3-4 weken wat plantenvoeding geven.
  • Varens gedijen op regelmatig sproeien en nevelen. 
  • Geel of oud blad kan worden verwijderd.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Triple Beauty

Op een speelse manier combineert de elegante Triple Beauty drie vaste planten en grassen in één pot.

 

Speelse harmonie

De planten en grassen van de Triple Beauty hebben verschillende hoogtes en matchende kleurschakeringen, waardoor het geheel er heel harmonieus uitziet en tegelijkertijd lekker los overkomt. De drie planten komen er mooi in uit en met opvallende kleuren als roze, lichtgroen en oranje stelen ze de show op...

Lees meer...
duurzaam tuinieren
Ontdek nuttige bodemdieren in jouw tuin! 

Vanaf 20 september tot en met 7 oktober staat er een bijzondere actie op de planning, met de focus op de fascinerende wereld van bodemdieren! In samenwerking met Velt en Tuinbranche Nederland zetten we nuttige bodemdieren in de spotlights. We willen jou als tuinliefhebber laten zien hoe belangrijk deze kleine tuinhelpers zijn voor een gezonde bodem en prachtige planten. En jij kunt zelf ook meedoen!

Lees meer...
Laagblijvend siergras

Wuivende siergrassen vormen een mooie toevoeging aan de planten in je tuin of op je balkon. Laagblijvend lampenpoetsersgras domineert niet, maar past met zijn zachte pluimen en smal blad makkelijk bij de andere planten. Probeer het effect uit en geniet het hele jaar door van deze sfeermaker.

Voor de sier 

Pennisetum alopecuroides 'Hameln' is een laagblijvend siergras met opgaande groei, smal blad en volle, zachte aren die sierli...

Lees meer...