Hyacint: een bolleboos

Hyacint: een bolleboos

Hyacinten gaan in het voorjaar uit hun bol. Buiten is dat zo rond maart en binnen kan het wat eerder zijn. De omgevingstemperatuur en een aan- of afwezig voorjaarszonnetje bepalen of hij al wakker wil worden. Hyacinten stammen oorspronkelijk uit landen rond het oostelijk deel van de Middellandse Zee.

Geur en kleur, waar voor je geld

Hyacinten zijn geweldige bloeiers en heerlijke geurplanten. Uit iedere bol groeien zes tot acht groene bladeren rond een bloemsteel die soms wel 30 cm lang kan zijn. De oorspronkelijke, wilde soort (Hyacinthus orientalis) vormt maar zes tot twaalf bloempjes per tros. Die kleine bloempjes worden nagel genoemd. Bij de veredelde, gekweekte hyacinten van GroenRijk kan het aantal nagels oplopen tot wel vijftig stuks.

Verzorging van Hyacinten

De verzorging van je Hyacinten-in-schaal is heel eenvoudig. Zet de schaal op een lichte plek, maar niet in de directe volle zon voor een raam op het zuiden. Liever op een wat koeler plekje, dan kan je veel langer van de bloemen genieten. Hun heerlijke geur verspreidt zich al gauw door je huis. Zorg dat de grond in de schaal niet uitdroogt.

Hyacinten, tips en weetjes:

  • De intens bloemige geur is een geliefd ingrediënt van parfum.
  • Hyacinten willen een koele standplaats.
  • Zorg dat de aarde van de hyacint niet uitdroogt.
  • De kleine bloempjes heten nagels.
  • Hyacinten komen uit de asperge-familie.
  • Vergeten buiten te planten? Elk voorjaar heeft GroenRijk een rijke keuze in (sier)pot of schaal! 

Waardering blijft

In Nederland worden hyacinten al eeuwenlang veredeld (sinds ca. 1550). De wilde soort bloeit met violetblauwe bloempjes. Die kleur bestaat bij de veredelde cultivars nog steeds. Kwekers hebben daarnaast diverse andere bloemkleuren ontwikkeld. Er bestaan nu witte, gele, rode, roze, paarse en dus ook in allerlei tinten blauw bloeiende kweekvormen. Zoveel variatie, daar ben je voorlopig nog niet op uitgekeken!

Naamgeving

De naam Hyacint stamt iets verder terug. Het is een naam die naar een ver verleden en een zekere Hyakinthos te herleiden valt. Dat was een Spartaanse prins en een halfgod (zijn moeder was een godin). Hij werd per ongeluk gedood door een discus die de god Apollo had geworpen. Terwijl hij stierf bloeide er aan de voeten van Apollo een plant met hyacintachtige bloemen op. Zo leefde Hyakinthos voort.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

De kleurrijke Cyclaam

Cyclamen ruiken een beetje naar viooltjes. Wie daar niet gelijk een geurbeleving bij heeft, kan het beste denken aan honing. Aan zijn viooltjesgeur dankt de Cyclaam wellicht zijn bijnaam Alpenviooltje. Niet alleen de heerlijke geur maakt de Cyclaam tot een echte herfsttopper…

Kleurrijk: Bont het najaar in!

De Cyclaam is een schitterende najaarsbloeier voor in huis of in je tuin. Uit dit knolgewas groeien fiere bloemen met helder rode...

Lees meer...
Bosviolen blijven maar bloeien

De ijzersterke Viola cornuta is er in vele vrolijke kleuren, bloeit maandenlang en komt prima de winter door. Met een kleurrijke mix van GroenRijk geef je je tuin, terras of balkon zelfs in de wintermaanden nog een vrolijke sfeer.

 

Mix van kleuren

Het bosviooltje (Viola cornuta) komt oorspronkelijk vooral voor in de Pyreneeën, Alpen en Apennijnen en zie je tegenwoordig in veel tuinen. Hij is wat kleiner en verfijnder dan...

Lees meer...
9 + 10 november 2024: Winterfair bij GroenRijk Steentjes

Lieve tuinliefhebbers en kerstfanaten, markeer jullie agenda’s! Op zaterdag 9 en zondag 10 november 2024 verandert GroenRijk Steentjes, hét tuincentrum van Doetinchem, in een betoverend winterwonderland. De geur van dennenbomen, de glinstering van kerstballen en de gezellige klanken van vrolijke muziek zullen je omarmen zodra je de winkel betreedt. Bereid je voor op een weekend vol herfst- en wintergezelligheid die je n...

Lees meer...