Waarom ben ik zo’n vette plant?

Waarom ben ik zo’n vette plant?

De woordspeling is gemakkelijk gemaakt; vetplanten zijn vet. Maar een Kalanchoë blossfeldiana is écht een fantastische keuze. Ze bloeit lang en uitbundig, is makkelijk te verzorgen en is voordelig in aan-schaf. Kalanchoë’s komen oorspronkelijk uit Madagascar waar ze gewoon in het grasland staan. Maar in een Nederlandse huiskamer of zomertuin is het ook warm genoeg. Ze is dus niet alleen vet, maar ook cool!

Kies Kalanchoë’s voor uitbundige bloei

Kalanchoë’s worden ook wel korte-dag-plant genoemd. Ze zijn gevoelig voor licht. Als de dag korter is dan de nacht schiet de plant in bloei. Een bloemenzee tot wel acht weken aan een stuk. Telers maken dankbaar gebruik van hun lichtgevoeligheid, door te spelen met verduistering. Vandaar dat Kalanchoë’s inmiddels meerdere perioden in het jaar verkrijgbaar zijn.

Blossfeldiana, een plant van naam

Kalanchoë’s behoren tot de grote familie Crassulaceae. Dat zijn vetplanten ofwel succulenten. Allemaal planten die met dikke vlezige bladeren of stengels. Van de Kalanchoë’s is de Kalanchoë blossfeldiana hybride de bekendste. Ze is genoemd naar Dhr. Blossfeld die de variant begin vorige eeuw als eerste teelde en verhandelde. Hij kweekte een oranje-rode soort, maar GroenRijk heeft ze in bijna alle kleuren van de regenboog: geel, rood, paars, oranje en wit. En ook in wat gedekte tinten zoals (oud)roze en oranje-bruin.

Verzorging van Kalanchoë’s is een peulenschil

Succulenten slaan vocht op. De Kalanchoë doet dat in haar bladeren. Daarmee is het een makkelijke klant als het op watergeven aankomt. Vergeet je je Kalanchoë een keer en droogt de kluit uit? Dan put ze gewoon uit de watervoorraad in de bladeren. Het enige wat je in de gaten moet houden is of de plant warm of koud staat. Hoe warmer hoe meer water. Een keer in de week water geven is trouwens voldoende. In het voorjaar en in de zomer kan je wat plantenvoeding toevoegen. Dat stimuleert de groei en bloei nog eens extra.

Kalanchoe Blossfeldiana: binnen én buiten

Gezien haar zuidelijke afkomst is het niet te snel warm voor deze plant. Maar het is ook niet snel te koud. Als de buitentemperatuur boven de 10 graden komt kun je je Kalanchoë prima buiten zetten. Net als binnen moet je voorkomen dat de plant natte voeten houdt. Temperatuur goed en waterafvoer geregeld? Zet dan lekker de bloemetjes buiten!

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Triple Beauty

Op een speelse manier combineert de elegante Triple Beauty drie vaste planten en grassen in één pot.

 

Speelse harmonie

De planten en grassen van de Triple Beauty hebben verschillende hoogtes en matchende kleurschakeringen, waardoor het geheel er heel harmonieus uitziet en tegelijkertijd lekker los overkomt. De drie planten komen er mooi in uit en met opvallende kleuren als roze, lichtgroen en oranje stelen ze de show op...

Lees meer...
duurzaam tuinieren
Ontdek nuttige bodemdieren in jouw tuin! 

Vanaf 20 september tot en met 7 oktober staat er een bijzondere actie op de planning, met de focus op de fascinerende wereld van bodemdieren! In samenwerking met Velt en Tuinbranche Nederland zetten we nuttige bodemdieren in de spotlights. We willen jou als tuinliefhebber laten zien hoe belangrijk deze kleine tuinhelpers zijn voor een gezonde bodem en prachtige planten. En jij kunt zelf ook meedoen!

Lees meer...
Laagblijvend siergras

Wuivende siergrassen vormen een mooie toevoeging aan de planten in je tuin of op je balkon. Laagblijvend lampenpoetsersgras domineert niet, maar past met zijn zachte pluimen en smal blad makkelijk bij de andere planten. Probeer het effect uit en geniet het hele jaar door van deze sfeermaker.

Voor de sier 

Pennisetum alopecuroides 'Hameln' is een laagblijvend siergras met opgaande groei, smal blad en volle, zachte aren die sierli...

Lees meer...