Kerstsparren: tuinplanten van de maand december 2019

Kerstsparren: tuinplanten van de maand december 2019

Niet alleen voor de feestdagen, maar het hele jaar door mooi: spar en zilverspar voor een terras en tuin vol afwisseling.

Spar (Picea) en zilverspar (Abies) zijn natuurlijk de grote smaakmakers van december, maar vlak niet uit wat ze ook de rest van het jaar kunnen betekenen aan groen en interessante focuslijnen in de tuin. De keuze is groot en elke spar heeft weer zijn eigen persoonlijkheid. Zo zijn er soorten die rechtstreeks uit een Japanse tuin lijken te komen, interessante silhouetten met hangende takken voor een beetje theater op het terras en mooie volle sparren met een blauwgrijs waas dat extra oplicht in het maanlicht. Ook zonder decoratie of lichtjes zijn ze al prachtig om te zien én ook de rest van het jaar altijd groen in de tuin. 

Herkomst 

Zilverspar groeit in de Kaukasus en Klein Azië, andere soorten groeien ook in Korea, Japan en Noord Amerika. Spar is inheems in grote gebieden van Noord-, Centraal- en Oost-Europa en grote delen van Azië. 

Kerstsparren

Spar is officieel een winterharde naaldconifeer, maar ziet eruit als een echte naaldboom, vaak compleet met kegels onder de takken. Hij kan een klassieke sparvorm hebben, met gelaagde takken die als een krans om de stam staan, maar ze kunnen ook een bol- of piramidevorm hebben of hangende takken hebben. Hieronder een selectie uitgelicht: 

Groene fijnspar (Picea abies) wordt het meest verkocht. Vaak wordt deze zonder kluit aangeboden waardoor de boom op een kruis of kerstboomstandaard geplaatst moet worden. Deze typische kerstboom is er vanaf 50 cm. Bepalend voor de sierwaarde is vooral de bezetting van de takken en de vorm van de boom. Nadeel van deze soort is dat hij binnen na verloop van tijd vaak veel naalden verliest. De spar in een standaard met water plaatsen of kiezen voor een boom met kluit kan dit proces uitstellen. 

Dwergspar (Picea glauca 'Conica') is een mooie, compacte piramidevormige boom. De naalden zijn groen, staan dicht op elkaar en hij groeit langzaam. Kenmerken: spintgevoelig, naalden uitstaand naar alle zijden met een ruwe twijg, naar zwarte bessen ruikend. Sommige grotere maten worden in de volle grond gekweekt en zijn dan potgedrukt. De meeste kleinere maten zijn potgeteeld en goed te verhandelen in bloemenwinkels door hun mooie kleinere, handzame formaat. Het is de ideale minikerstboom om als kant-en-klaar gedecoreerde boom in te zetten. 

Servische spar (Picea omorika) is een slanke opgaande, maar toch compacte kerstboom met sierlijke takken. Naalden 1-2 cm, helder groen aan de bovenkant en blauw aan de onderkant waardoor de boom een blauw waas lijkt te hebben. De naalden blijven beter aan de boom zitten dan bij de groene fijnspar. Kluitplanten zijn eventueel na de kerst te gebruiken als mooie solitairboom voor in de tuin die 8-10 meter hoog kan worden.Zilverspar heeft lange, platte naalden. De kleur is grijsgroen met soms een zilveren waas. Zilverspar heeft kegels op de takken die deels uit elkaar vallen, maar waarvan de kern blijft staan. Afhankelijk van de soort groeit hij in een smalle pilaarvorm of in een typische kerstboomlook. Hieronder de drie belangrijkste uitgelicht:

Zilverspar (Abies nordmanniana), ook bekend als de Nordmann, wordt steeds meer verkocht als kerstboom en wordt ook bijzonder veel als kerstgroen gebruikt. Een iets duurdere boom, maar zeer decoratief met zijn glimmende donkergroene bovenzijde en grijze onderkant. De boom heeft minder last van naalduitval en heeft een mooie stand van de takken om versiering en verlichting in te kunnen plaatsen. Kluitplanten later in de tuin uitplanten is mogelijk, maar let op: Nordmann kan wel 20 meter hoog worden.

Blauwspar (Abies procera ‘Glauca’) heeft een mooie blauwgroene kleur, grove, zachte naalden en een sterke frisse geur. Deze soort wordt veel gebruikt als kerstgroen.

Koreaanse zilverspar (Abies koreana) is een bijzonder mooie kerstboom die ook al in het verkoopbare stadium purperblauwe kegels kan dragen, in tegenstelling tot andere kerstbomen. De naalden zijn glanzend groen aan de bovenzijde en hebben een zilverwitte onderkant.

Verzorgingstips

  • Kerstsparren kunnen zowel schaduw als volle zon hebben. 
  • Spar en zilverspar staan graag in iets vochtige, matig voedselrijke grond. 
  • Voor herplant in de tuin moet er een flinke kluit aanzitten en moet de plant binnen voldoende water en plantenvoeding voor heesters hebben gehad. 
  • Diep ingraven en extra water en voeding geven bieden de meeste kans op een doorstart.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Triple Beauty

Op een speelse manier combineert de elegante Triple Beauty drie vaste planten en grassen in één pot.

 

Speelse harmonie

De planten en grassen van de Triple Beauty hebben verschillende hoogtes en matchende kleurschakeringen, waardoor het geheel er heel harmonieus uitziet en tegelijkertijd lekker los overkomt. De drie planten komen er mooi in uit en met opvallende kleuren als roze, lichtgroen en oranje stelen ze de show op...

Lees meer...
duurzaam tuinieren
Ontdek nuttige bodemdieren in jouw tuin! 

Vanaf 20 september tot en met 7 oktober staat er een bijzondere actie op de planning, met de focus op de fascinerende wereld van bodemdieren! In samenwerking met Velt en Tuinbranche Nederland zetten we nuttige bodemdieren in de spotlights. We willen jou als tuinliefhebber laten zien hoe belangrijk deze kleine tuinhelpers zijn voor een gezonde bodem en prachtige planten. En jij kunt zelf ook meedoen!

Lees meer...
Laagblijvend siergras

Wuivende siergrassen vormen een mooie toevoeging aan de planten in je tuin of op je balkon. Laagblijvend lampenpoetsersgras domineert niet, maar past met zijn zachte pluimen en smal blad makkelijk bij de andere planten. Probeer het effect uit en geniet het hele jaar door van deze sfeermaker.

Voor de sier 

Pennisetum alopecuroides 'Hameln' is een laagblijvend siergras met opgaande groei, smal blad en volle, zachte aren die sierli...

Lees meer...